Redningsdåd på Femunden

Det sto om livet da en kano med to menn kantret på Femunden. Det var svært kaldt i vannet. Heldigvis var Bjørn Sandnes og Maia Nyvold bare 300 meter unna i båten sin og de klarte å redde de to.

9. Juni 2005
Tore Østby - Fjell-Ljom


To personer var i stor fare da kanoen de satt i kantret på Femunden sist fredag. Bjørn Sandnes og Maia Nyvold var tilfeldigvis på vei til hytta, da kanoen kantret 300 meter foran dem.
Det var svært kaldt i vannet, ettersom at ulykken skjedde bare 9 dager etter at isen gikk.
Bjørn Sandnes forteller at det var svak sørlig vind og små bølger på Femunden da ulykken skjedde. De to i kanoen så ut til å ha full kontroll, men plutselig veltet kanoen.
Jeg fikk en aha-opplevelse på hvor farlig det kan være å bruke en kano på en så stor innsjø, sier Sandnes.
Sandned og Nyvold kom bort til de to i vannet etter tre minutter. Det gikk greit å få de to ombord i Sandnes sin trebåt. Deretter kjørte de til lands, for å få på de to tørre klær.
Godt utstyrt
De to mennene som var fra Trondheim, hadde med seg tørre klær i vanntette sekker. Det tok derfor ikke lang tid før de hadde skiftet, og begynte å få igjen varmen. Det var nemlig en svært kald opplevese å falle i Femunden få dager etter at isen gikk.
Den ene av de to var preget av nedkjøling, mne begge kom fra det uten skader.
Bjørn Sandnes tror de to hadde hatt gode muligheter til å bli reddet uansett, ettersom det var mange hyttefolk i området.
De to mennene var glad for at de fikk hjelp så fort. Å falle i så kaldt vann innebærer rask nedkjøling, og stor risiko for å omkomme.
For noen år siden omkom en tysker etter kanovelt på Femunden.
De siste årene har stadig flere funnet veien til Femunden for å padle i kano.Tore Østby

© Alle rettigheter reservert Fjell-Ljom og AS Avisdrift.


redaksjonen@fjell-ljom.no Fjell-Ljom.no

Tilbake Neste artikel